Bedrijventerrein Lage Weide heeft primeur met gratis elektrische deelfietsen om verkeersdrukte terug te dringen

Utrecht, 19 juni 2023 – Bedrijventerrein Lage Weide heeft een primeur in Nederland en misschien wel in Europa: elektrische deelfietsen van TIER worden daar tot 1 mei 2024 gratis beschikbaar gesteld voor werknemers in het gebied. De fietsen kunnen met behulp van vervoersapp Gaiyo worden gevonden en gebruikt.

Dit initiatief, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Utrecht, heeft als doel de verkeersdruk in het gebied te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen. De deelfietsen moeten ervoor zorgen dat werknemers hun werkplek beter kunnen bereiken zonder gebruik te maken van de auto.

Veel autoverkeer op Lage Weide

Met 18.000 werknemers en 800 bedrijven, variërend van distributiecentra tot productiebedrijven en kantoren, is Lage Weide een drukbezocht gebied. Er komen niet alleen veel mensen om te werken, maar er is ook veel logistiek verkeer. Dit alles zorgt voor veel verkeersdruk in het gebied, waardoor er vooral in de spits opstoppingen en vertragingen ontstaan.

De ‘Last Mile’ met de e-bike

Om het autoverkeer in Lage Weide te verminderen moet de aansluiting op het OV-netwerk worden verbeterd. Daarom worden in en rondom het gebied 18 hubs gerealiseerd. Een hub is een plek waar een aantal TIER e-bikes klaarstaan, waarmee werknemers van bedrijven op Lage Weide tot 1 mei 2024 gratis kunnen rijden als ze de reisapp Gaiyo gebruiken.

Gratis e-bike gebruiken met de Gaiyo app

Op de website lageweide.nl/deelfietsen kunnen werknemers zich aanmelden voor deze actie. Ze kunnen dan via Gaiyo, de nummer 1 vervoersapp van Nederland, tot 1 mei 2024 gratis een TIER e-bike gebruiken. Ook kunnen ze met Gaiyo hun reis plannen, in realtime zien waar een e-bike beschikbaar is en er vervolgens eenvoudig een reserveren en in gebruik nemen.

Lucien Groenhuijzen, CEO van Gaiyo: “Een betere en ook nog eens duurzame bereikbaarheid van het bedrijventerrein staat hoog op de agenda van ondernemers die daar gevestigd zijn. We denken dat het geweldige initiatief van de provincie Utrecht en het bedrijventerrein Lage Weide heel veel navolging zal krijgen in de rest van Nederland”.

Aantal autoritten omlaag met 5.000

Het project is onderdeel van een groter programma van maatregelen om de verkeersdrukte en uitstoot terug te dringen. In totaal moet de komende drie jaar het aantal autoritten in de spits op Lage Weide en het nabijgelegen gebied Wetering-Haarrijn met 5.000 omlaag gaan. De deelfietsen dragen daaraan bij. Daarnaast maken werknemers kennis met een nieuwe mobiliteitsoplossing waarmee zij zorgeloos en duurzamer naar hun werkplek kunnen reizen. Zo draagt het project bij aan een duurzamere toekomst.

Roeland Tameling, directeur ILW Parkmanagement Lage Weide: “Het deelfietsensysteem Lage Weide draagt direct bij aan de bereikbaarheid van ons bedrijventerrein en is een perfect voorbeeld van duurzaam reizen. Het fietspotentieel is groot, 50% van de werknemers op Lage Weide woont binnen een half uur reistijd met de fiets of openbaar vervoer. Tot nu toe ontbrak het echter aan een goede first- en last-mile fietsoplossing vanaf de OV-plekken op Lage Weide om dit potentieel verder aan te boren. Met een dekkend netwerk van hubs is dat met het deelfietsensysteem verleden tijd. Daarnaast gaat het deelfietsensysteem enorm helpen om onze doelstellingen te behalen!”.

Over Gaiyo

Gaiyo is de snelst groeiende vervoersapp van Nederland, met de meeste geïntegreerde aanbieders van (micro-)mobiliteit. De app is te gebruiken voor het plannen, boeken en betalen van reizen met de trein, het OV, deelauto’s, deelscooters, deelfietsen en deelbakfietsen. Gaiyo is bovendien de goedkoopste ‘parkeerapp’ van Nederland, die als enige geen transactiekosten rekent voor straatparkeeracties. Sinds vorig jaar is Gaiyo er ook voor bedrijven die de flexibele mobiliteit van hun medewerkers beter willen organiseren: Gaiyo business.

Over TIER

TIER Mobility is de Europees marktleider op het gebied van deelvervoer en micromobiliteit. Sinds 30 september 2021 zijn de deelfietsen en scooters van TIER te vinden in Nederland. Utrecht was de eerste stad waar TIER zijn deelfietsen ter beschikking stelde.

Voor meer informatie over het project en hoe je gebruik kunt maken van de gratis deelfietsen, kun je terecht op lageweide.nl/deelfietsen.