Doneer je laptop-dag op 23 oktober

Doe mee aan de Doneer je laptop-dag op 23 oktober!

Wist je dat bedrijven en organisaties hun computers vaak na vijf jaar – en soms zelfs na twee jaar – afschrijven en wegdoen? Deze apparaten zijn met een goede opknapbeurt vaak nog prima te gebruiken en in te zetten voor een sociaal doel. Vanuit het project Opgelapt organiseren we daarom op maandag 23 oktober de Doneer je Laptop-dag.

Geef je laptops een tweede sociaal leven

De Doneer je laptopdag vindt plaats in Newday Offices aan de Atoomweg 50 op maandag 23 oktober van 8.00 tot 17.00 uur.

Kom langs en lever je afgeschreven (en herbruikbare) computers en laptops in en krijg meteen alle informatie over de goede sociale doelen voor deze apparaten. We vertellen graag hoe het proces van doneren en opschonen verloopt en hoe je gedoneerde computers kunt inzetten voor MVO en SROI-verplichtingen.

Voor wie?

Met de gedoneerde apparaten kunnen we veel mensen helpen, die door omstandigheden weinig mogelijkheden hebben om digitaal mee te doen. Dit zijn onder meer cursisten van Digiwijs 3.0, cliënten van WIJ 3.0 en de Tussenvoorziening, bezoekers van de Voedselbank en vluchtelingen.

Meer informatie

De Doneer je Laptop-dag wordt georganiseerd vanuit het project Opgelapt met De Utrechtse Uitdaging, Wij 3.0, De Tussenvoorziening en Macleasy/Mac Academy Stichting.

Neem contact op met richardhartkamp@lageweide.nl en graag tot 23 oktober!

 

Aanvullende informatie

Werkbedrijf ICT,  Computerhulp, Mac Academy

Het Werkbedrijf ICT van WIJ 3.0 en Computerhulp van de Tussenvoorziening zijn beide dagactiveringsprojecten waarbij deelnemers leren om computers/laptops op te knappen; zowel software-als hardwarematig. Deelnemers leren werk- en technische vaardigheden waarmee ze hun kansen op betaald of vrijwilligerswerk vergroten. En ze bouwen door deelname structuur op, werkritme en positieve leer- en werkervaringen wat hen zelfvertrouwen geeft en een meer positief zelfbeeld.

Werkbedrijf ICT en Computerhulp werken met gedoneerde computers. Als ze zijn opgeknapt geven we ze uit aan mensen met een krappe beurs. De Mac Academy is een samenwerkingsverband tussen Macleasy en de Mac Academy Stichting. Macleasy verduurzaamt Apple computers waarbij jongvolwassenen binnen het autisme spectrum via de Mac Academy Stichting worden opgeleid tot duurzame Mac Service professionals.

Veilig omgaan met data

Heb je je ooit afgevraagd wat er met je gegevens gebeurt als je je computer doneert? Maak je geen zorgen:

  1. De meeste gegevens bevinden zich tegenwoordig in de cloud, niet op je computer.
  2. De overgebleven gegevens kunnen veilig worden gewist met een factory-reset (zie voor meer info de handleiding).
  3. Als je extra zekerheid wilt, kunnen we een programma leveren dat de gegevens volledig vernietigt.
  4. Wil je garanties, vraag je interne ICT afdeling om het te doen. Dit hebben zij zo gedaan.
  5. Voor Apple-gebruikers is het wat complexer. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

 

MVO en SROI Verplichtingen vervullen

Ben je als bedrijf toegewijd aan duurzaam, circulair ondernemen en wil je verspilling tegengaan? Dan is Project Opgelapt dé kans. Doneer afgeschreven, maar werkende laptops en geef ze een tweede maatschappelijk leven. En voor bedrijven met een SROI-verplichting: met de Gemeente Utrecht kun je €250 per laptop opvoeren als SROI.

Live Demonstraties op 23 oktober

Op maandag 23 oktober demonstreren deelnemers van Werkbedrijf ICT en Computerhulp hoe een laptop er aan de binnenkant uit ziet en hoe ze deze nieuw leven inblazen. Ontdek wat er mogelijk is met de onderdelen van afgeschreven laptops, hoe die eruit worden gehaald en welke programma’s worden geïnstalleerd. Kom kijken en stel al je vragen!

Samen creëren we een betere toekomst, één laptop tegelijk!