Veilig Ondernemen tip van de week: Nodeloze brandmeldingen

Week 10

Veilig Ondernemen tip van de week: Nodeloze brandmeldingen

Brandmeldinstallaties redden levens en beperken schade. Al bij een kleine brand waarschuwen ze de mensen in het gebouw én de brandweer of de particuliere alarm maatschappij. De verhoging van de brandveiligheid die hiermee wordt bereikt, is belangrijk. Er is echter ook een keerzijde: brandmeldinstallaties alarmeren de brandweer vaak voor niets, dus als er geen brand is. Deze nodeloze brandmeldingen hebben vervelende gevolgen voor zowel de brandweer als voor jullie. Gelukkig kunt u veel zelf doen om nodeloze meldingen tegen te gaan.

  • Bekijk in het logboek van de brandmeldinstallatie hoe vaak er een brandmelding is geweest waar de brandweer niet voor hoefde te komen.


Toelichting:

  • Menselijk gedrag is vaak de oorzaak van nodeloze brandmeldingen. Roken, koken (stoom) en werkzaamheden zoals slijpen en boren (stof) zijn veel voorkomende oorzaken. U kunt uw medewerkers en/of gasten informeren over de oorzaken en gevolgen van nodeloze brandmeldingen en aangeven wat zij zelf kunnen doen om nodeloze meldingen te voorkomen.
  • Bedrijfshulpverleners en receptiemedewerkers spelen een cruciale rol bij brandmeldingen. Handig dus om deze medewerkers te instrueren, zodat ze weten dat er een brandmeldinstallatie aanwezig is en wat ze moeten doen bij een brandalarm.

HULP NODIG – FEEDBACK NODIG

  • Wilt u meer weten, schroom dan niet om contact te zoeken. Onze man bij de VRU is Cor Heutenik, en op dinsdag, woensdag en donderdag bereikbaar via telefoon 088 878 3736 of e-mail: heutenik@vru.nl.