Veilig Ondernemen tip van de week: ga de kast in

Week 9

Veilig Ondernemen tip van de week: ga de kast in

Brand in de meterkast is één van de gevaarlijkste branden, vanwege de veelal in de meterkast aanwezige gasleiding en de locatie. Van de ongevallen in de meterkast ontstaat 99 procent door menselijk toedoen. Het is vaak slecht gesteld met de veiligheid en de kennis over de meterkast. Dit leidt vaak tot bedrijfsbranden.

Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting en opslag van brandbare materialen. Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen. Maar ook door aansluitingen die in de loop der tijd zijn los getrild. Ook zelf in de meterkast geplaatste elektrische apparaten kunnen overbelasting, kortsluiting, storing of brand veroorzaken. Gelukkig kunt u zelf veel doen om jullie meterkast veilig te houden.

  • Ga naar de meterkast en check twee dingen:
    • Hangt of staat er een zaklamp in de meterkast? Zo heeft u altijd licht bij de hand als de stroom uitvalt.
    • Verwijder obstakels in of voor de meterkast. De meterkast is niet bedoeld als opbergruimte. Zo voorkomt u branduitbreiding en de groepenkast blijft goed toegankelijk wanneer de stroom snel handmatig uitgeschakeld moet worden.

Toelichting:

  • Ieder pand heeft een meterkast, tegenwoordig vaak ‘meterruimte’ genoemd. Dit is de ruimte waarin verschillende aansluitingen en meters zich bevinden. De inhoud van jullie meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting, CAI (Centrale Antenne Inrichting).

HULP NODIG – FEEDBACK NODIG

  • Er kan op afspraak een opname gaan plaatsvinden door iemand van de brandweer die je kan adviseren over de te treffen maatregelen.
  • VRU medewerker Risicobeheersing: Cor Heutenik. Op dinsdag, woensdag en donderdag bereikbaar via telefoon 088 878 3736 of e-mail: heutenik@vru.nl