Veilig Ondernemen tip van de week: De brandweer op de stoep

Week 6

Veilig Ondernemen tip van de week: De brandweer op de stoep

Nee, bel niet meteen de brandweer om die op uw stoep te krijgen. Maar bekijk wel hoe makkelijk het voor ze zou zijn op het moment dat dat nodig is. Dus geef vandaag eerlijk antwoord op de vraag “Is het pand bereikbaar voor hulpdiensten?” Check of er duidelijk een huisnummer zichtbaar is. Dat is lang niet bij alle bedrijfspanden het geval. En bent u nu toevallig niet op Lage Weide? Ga eens met Google Streetview naar uw pand en kijk eens goed of je dan iets kunt zien. En check meteen even voor de chauffeurs van brandweerauto’s, ambulances en dergelijke: kunnen zij aan de voor- en achterzijde uw pand makkelijk bereiken?

Toelichting:

 • Met de volgende tips houdt u uw pand voldoende zichtbaar en bereikbaar voor de hulpdiensten:
  • Zorg ervoor dat jullie nummer vanaf de straat voldoende zichtbaar is, ook wanneer het donker is.
  • Blokkeer geen toe- en uitgangen in uw pand en zorg ervoor dat de brandweer jullie pand tot in ieder geval 10 meter kan naderen.
  • Blokkeer nooit een brandkraan met uw auto, opslag, winkeluitstalling of terras. De brandweer gebruikt deze namelijk om bij een brand een inzet te doen.
  • Ook al is uw pand goed bereikbaar, u bent de eerste minuten totdat de brandweer er is op uzelf aangewezen. Zorg dus dat jullie personeel weet hoe te handelen in geval van een calamiteit.


HULP NODIG – FEEDBACK NODIG

 • De brandweer in de regio Utrecht maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Utrecht. De Veiligheidsregio Utrecht, kortweg de VRU, is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten op het gebied van brandweerzorg, gemeentelijke crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening. Ze houden zich bezig met het voorkomen en bestrijden van branden, calamiteiten en crises.
 • Onze man bij de brandweer is Cor Heutenik. Hij is medewerker Risicobeheersing en op dinsdag, woensdag en donderdag bereikbaar via telefoon 088 878 3736, mobiel 06 215 477 18 of e-mail: heutenik@vru.nl.