Sporenonderzoek op Lage Weide

Met hoesjes om de schoenen en witte wegwerpoveralls aan, lopen de mannen voorzichtig door het verlaten huis. Ze nemen met een speciaal soort ‘tape’ kleefmonsters op verschillende plekken en zorgen ervoor dat de monsters zorgvuldig in dubbele zakjes worden ingepakt. Als ze klaar zijn, doen ze hun overalls en schoenhoezen uit, gaan douchen en doen weer hun gewone kleren aan. De pakken die ze tijdens hun werk aan hadden, worden vernietigd.

Hier werkt Amos Milieutechniek. Niet om misdadigers op te sporen, maar om de gezondheid van Nederlanders te bewaken. Want Amos is een milieutechnisch adviesbureau en in bovengenoemd geval zijn ze op zoek naar asbestdeeltjes. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kunnen er na lange tijd nare ziektes ontstaan, zoals longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker. Daarom is het van levensbelang om te weten of in een gebouw asbest is verwerkt.

Sterker: een asbestinventarisatie is verplicht voor alle gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd en waarvoor verbouwplannen zijn. Ook als u uw woning of bedrijf wilt verduurzamen is het verstandig te controleren op asbest. Het kan namelijk verwerkt zitten in kit, gevelbeplating, vloerbedekking, CV-onderdelen, enzovoorts. Dus gaat u bijvoorbeeld dubbel glas plaatsen? Pas dan op voor de oude kitranden die kunnen loskomen!

Mocht er ook een bodemonderzoek of milieukundige begeleiding nodig zijn, dan kan Amos Milieutechniek u ook van dienst zijn. Door jarenlange kennis en ervaring zorgt de afdeling Bodemonderzoek van Amos Milieutechniek ervoor dat dit in goede handen is. 

Dankzij het onderzoek van Amos wordt het mogelijk risico’s weg te nemen en weer een kinderspeelplaats, bedrijfshal of ander bouwwerk te plaatsen zonder asbestgevaar voor de volksgezondheid. Ook op die manier zorgen we samen voor gezond stedelijk leven in Utrecht.

Wilt u weten wat Amos nog meer doet? Neem dan een kijkje op www.amos.nl