Onyx vastgoedstrategie: Een doener die durft te dromen

Praktijkonderwijs in de beste zin van het woord

Bedrijven uit de regio die de jeugd in hun eigen omgeving opleiden met een baangarantie. Die de laatste stand van de techniek laten zien. Die praktijkopdrachten geven en scholieren mee laten draaien in het echte bedrijfsproces. Kortom: praktijkonderwijs in de beste zin van het woord.

 

Het gat tussen theorie en praktijk wordt gedicht

Nieuw is het concept niet, maar het is wel de droom van Sjors van Egmond voor Lage Weide. Een variant op de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. De plek waar bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie elkaar ontmoeten en inspireren. “Een unieke netwerklocatie, waar zaken worden gedaan en kennis wordt gedeeld. Maar ook een scholings- en praktijkplek waar jongeren worden getriggerd te kiezen voor een carrière in de foodsector. En waar mbo- en hbo-studenten samen onderzoek doen voor bedrijven. Het gat tussen foodtheorie en praktijk wordt gedicht, het imago verbeterd en carrièreperspectief verschaft.” Sjors weet er alles van, want zijn bedrijf Onyx Vastgoedstrategie bouwt mee aan de FIA. Ze hebben letterlijk een loopbrug geslagen tussen de ruimte voor scholing en de fabriek van Royal Steensma, zodat onderwijs en praktijk bij elkaar worden gebracht. Sjors van Egmond: “Op Lage Weide zou zoiets kunnen voor techniek, bijvoorbeeld milieutechniek. Van asbestsanering tot zonnepanelen.”

 

Een impuls voor Lage Weide

De MBO Utrecht opleidingen Bouwkunde en Engineering zijn sinds september gevestigd in het pand van UW en dichtbij het bedrijfsleven. Een impuls voor Lage Weide waar bedrijven te maken hebben met een nijpend tekort aan technisch geschoold personeel. Volgens Sjors een goede basis, maar er kan nog meer. Hij en zijn collega Sjaak Kromwijk hebben de contacten en de ervaring om de huisvesting van dergelijk praktijkonderwijs goed te regelen.

 

Wie doet er mee?

Zo hebben ze in Bleiswijk de modernste bakkerij van Europa opgeleverd en waren ze met hun technische kennis betrokken bij de nieuwbouw in opdracht van Gerard van der Kleij. Samen bouwden ze aan de grootste horeca wasserij van Europa. En de FIA in Vlaardingen natuurlijk. Want de mannen van Onyx zijn op hun best als ze niet alleen mogen sturen op het bouwproces, maar vooral op de bijbehorende techniek. Dat betekent ook nadenken over de machines die in het gebouw worden geplaatst, het berekenen van kansen voor energiebesparing en zorgen voor logische logistiek. Sjors kan niet wachten om zijn droom te realiseren. Wie doet er mee?