Knauf: Partner in slim bouwen

“Hoe belangrijk de functie van een gebouw is, bleek wel uit de bouw voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Niet alleen de functie van behandelen en verzorgen van kinderen met kanker stond daarbij voorop, ook het creëren van een prettig verblijf voor de ouders was erg belangrijk. Knauf heeft hierin sterk meegedacht bij het opzetten en aanleveren van wandsystemen”, zo vertelt Sander Wicherink bevlogen. Hij is operationeel directeur van Knauf Nederland, gevestigd op Lage Weide. “Een logische plek, al was het maar vanwege de gipsblokken die we per schip in grote volumes laten aankomen hier achterop het terrein”.

 

Gedreven door gebouwen

Wicherink: “In 1932 is Knauf in Duitsland begonnen met het winnen van gips. Vanaf 1965 is Knauf actief op de Nederlandse markt. En leveren we gipsproducten zoals stucgipsen en gipskartonplaten en – systemen aan stukadoors, afbouw- en montagebedrijven. Maar we gaan veel verder, tot innovatie m.b.t. duurzaamheid, circulariteit en bouwinformatiesystemen aan toe. Want wij worden gedreven door gebouwen. En vooral: hoe kunnen we die samen met onze bouwpartners elke keer weer beter maken?”

 

Zo zijn voor het Prinses Máxima Centrum alle gegevens over de wanden en de plafonds, inclusief de metalen frames, het isolatiemateriaal en de details in een BIM-model ingevoerd. BIM is de afkorting voor ‘Bouw Informatie Modellering’ en is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt.

 

Virtueel bouwen

Wicherink: “In de automotive en aerospace-industrie worden dergelijke methodieken en informatieopslag al heel lang succesvol toegepast. En nu dus ook in de bouw. Dit ‘virtuele bouwen’ is volgens mij een van de meest ingrijpende innovaties in onze sector.”

 

Van toeleverancier tot partner

Het is maar een van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat Knauf door de jaren heen is uitgegroeid van enkel toeleverancier van producten tot een meedenkende partner in de bouw. Wicherink is ambitieus: “Iedere dag maken we gebouwen beter. Comfortabeler, veiliger, mooier, gezonder. Duurzamer ook. Slimmer. Praktischer als het even kan. Alles waar we maar aan kunnen bijdragen om mensen prettiger te laten wonen, leren, werken, genezen, vergaderen, ontspannen, eten, sporten, slapen, wat je maar in een gebouw kunt doen. Zo ver als we met een gebouw vandaag de dag kunnen gaan. En morgen gaan we ongetwijfeld verder. Met grote zorg voor de leefomgeving. Volgens mij komt deze drive  omdat we onderdeel zijn van een groot familiebedrijf. Wij denken na over de volgende generaties. En dat vertaalt zich in duurzaam werken. Samen bouwen aan impact voor de huidige en volgende generaties!”