Ga toch fietsen!

Wist je dat er meer fietsen dan mensen zijn in Nederland? Voor elk persoon is er namelijk 1,3 fiets beschikbaar. En het aandeel van e-bikes hierin neemt enorm toe. In 2010 was 14% van alle verkochte fietsen elektrisch, maar afgelopen jaar was dit maar liefst 40%. Die trend zal naar verwachting doorzetten, want vanaf 1 januari 2020 wordt het eenvoudiger om een ‘fiets van de zaak’ te rijden.

E-bikez

Het Utrechtse E-bikez heeft al jaren de ambitie om ‘mensen uit de auto te halen’. E-bikez is een Nederlands elektrische fietsmerk dat sinds 2011 kwalitatief hoogstaande elektrische fietsen tegen een scherpe prijs ontwerpt en levert aan zakelijke klanten en particulieren. Met een service aanpak waar de Wegenwacht bleekjes bij afsteekt. Zo combineren ze idealisme met ondernemerschap, zonder naïef te worden. Dennis van Dijk (mede-eigenaar) is realistisch: “je hoeft niet alle dagen van het jaar op je e-bike te stappen, want als het weer niet zo fijn is snap ik heus wel dat je dan alternatieven zoekt. Maar als je weet dat de meeste stedelingen binnen 10 kilometer van hun werk wonen, snap je ook dat een e-bike voor deze doelgroep eigenlijk ideaal is.”

Een grote financiële dienstverlener in Utrecht ziet de voordelen in ieder geval heel goed. Met e-bikes geven ze hun medewerkers de gelegenheid om zich op deze handige tweewielers te verplaatsen tussen de verschillende bankkantoren in de stad. Met een stuk of twintig e-bikes kunnen ze zo pendelen tussen de vier filialen en de auto laten staan. Van Dijk weet wat hun overwegingen zijn: “het is groener, sneller én gezonder voor het personeel. Want ze blijven zo in beweging zonder dat je je in het zweet hoeft te fietsen.” Niet alleen door opstoppingen te vermijden, maar ook met de tijdwinst omdat je geen parkeerplek hoeft te zoeken levert dit flinke tijdsbesparingen en een beter humeur op volgens Van Dijk.

 

Opvouwbare mini e-bike

Hij vertelt enthousiast over een speciale mini e-bike uitvoering: de Ebke. De fiets is opvouwbaar en weegt slechts zeventien kilo. “Daardoor neem je deze e-bike gemakkelijk mee in de auto, maar ook gratis in de bus en trein. Super handig. Laatst verkocht ik er een paar aan een Utrechtse woningmakelaar. Die liet de fiets personaliseren, zodat het een opvallend rijdend ‘reclamebord’ is waarmee de makelaar positief opvalt als hij onderweg is. Bij woningbezichtigingen klapt hij de fiets zo in en zet hem binnen twee minuten in de hal. Die makelaar vindt het vooral een superoplossing voor de binnenstad. Het is een lange vent, bijna 1.90, maar hij past prima op dat compacte fietsje. Echt gaaf!”

E-bikez is sinds kort gevestigd op bedrijventerrein Lage Weide in het pand van City Hub, op twee minuten fietsafstand van de stad. Een bewuste keuze, want het gedachtengoed en het netwerk van groene stadsdistributie sluit naadloos aan op de activiteiten van E-bikez. Bereikbaarheid en duurzaamheid gaan zo hand in hand.