Een vijf sterren goederenhotel voor drie hotels in Utrecht

Je zult maar een hotel in de binnenstad van Utrecht hebben. Met de ambitie om het milieu zo min mogelijk te belasten.

 

Zelf doe je bijna altijd al je zakelijke werkverkeer op de fiets, maar drie keer per week staat er weer een grote dieseltruck voor de deur van je hotel te wachten. Want er moet weer schoon linnengoed worden gebracht en het gebruikte textiel moet weer naar de stomerij in Amsterdam. Met alle gedoe dat daarbij komt kijken. Dan denk je op een gegeven moment toch: “dat wil ik anders!”.

Het overkwam de eigenaar van drie hotels in Utrecht en hij haalde City Hub erbij. Een bedrijf dat op Lage Weide is gevestigd en ‘zero-emissie’ stadsdistributie belooft. Vestigingsmanager Peter van Donk vertelt over de vraag die hem voor de voeten werd geworpen. “Weet je, we hebben hier een slim magazijn aan de rand van de stad en zorgen met onze elektrische transportmiddelen voor transport binnen de stad zonder lawaai of uitstoot van vervelende stoffen. Dat vond die hoteleigenaar wel interessant. Logisch, want de infrastructuur in binnensteden zoals in Utrecht staat onder druk en móet anders. Groener en slimmer. Wij denken dat dat kan én dat dat niet eens ingewikkeld hoeft te zijn.”

City Hub

De stomerij werkte met eigen chauffeurs en materiaal. Met de stomerij en met Peter werd de afspraak gemaakt dat City Hub bij de aanlevering van het textiel vanuit haar magazijn in eerste instantie precies hetzelfde dienstenpakket zou leveren als de stomerij. Want het hotelpersoneel moet er natuurlijk geen last van hebben, dat de zaken anders worden geregeld. Maar dan wel in kleinere, stille transportmiddelen zoals de ‘Zolution’, waarover City Hub sinds kort beschikt. Een superslimme elektrische transportwagen met 18m3 ruimte en meer dan 1.000 kg laadvermogen. Met een superslim magazijn aan de rand van de stad als startplek. Dat bleek te werken.

Na de geslaagde proefperiode voerde City Hub een aantal belangrijke verbeteringen door, zonder de kosten te verhogen. Zo werd onder meer besloten, dat City Hub dagelijks(!) het linnengoed ging brengen en halen bij alle drie de hotels. Door slimme bundeling werd de bezorging in een klap groener en nog voordeliger ook. In de woorden van Peter van Donk: “Vol heen, vol terug!”. Op die manier draagt City Hub volgens hem concreet bij aan een schonere, gezondere en beter leefbare stad Utrecht.

En de stomerij? Die profiteerde er ook van. Want door het gebrek aan chauffeurs op de arbeidsmarkt nam het al een tijd geen opdrachten voor stomerijwerk in de binnenstad van Utrecht meer aan. Dat kostte ze dus klanten. Nu, een jaar later, hebben ze weer verschillende nieuwe opdrachten in Utrecht aangenomen. Natuurlijk worden die ook weer beleverd door City Hub. De stomerij doet waar ze goed in is en verdient meer geld, de hoteleigenaar is meer dan tevreden en zijn gasten ook. Zo gaan milieu en ondernemerschap hand in hand.