Autobedrijf Leidsche Rijn: Monteur wordt administrateur

‘No-nonsense, doe wat je belooft’.

Dat is het motto waarmee Marc van den Hout in 2007 zijn eigen garagebedrijf opzette. Sindsdien is zijn bedrijf ieder jaar gegroeid, zelfs tijdens de economische crisis van 2008. Na een aantal verhuizingen en uitbreidingen, is Autobedrijf Leidsche Rijn inmiddels gevestigd op Lage Weide en is sinds april dit jaar aangesloten bij het garageconcept ‘Vakgarage’, waardoor de nieuwe naam luidt: Vakgarage ALR.

Hoe is dit alles tot stand gekomen? Het begon jaren geleden, toen Van den Hout als klein kind in een auto reed die niet veilig was tijdens de wintersport in Zwitserland. De betreffende monteur verzekerde zijn moeder dat de auto veilig was, maar dit bleek niet zo te zijn. Vanaf dat moment weet Van den Hout dat hij automonteur wilde worden, om altijd voor mensen te kunnen zorgen. “Ik geef om veiligheid van de mens. Ik zie de auto als een verlengstuk van de persoon, dus door goed voor de auto te zorgen, zorg ik ook goed voor de mens”.

 

“Het draait hier om mensen”

In deze garage draait het dus niet om geld. Het draait om mensen en dus ook om het personeel, waar Van den Hout goed voor zorgt. Dat is ook een van de redenen waarom Vakgarage ALR geeft om het milieu, want zorgen voor mensen betekent ook zorgen voor een gezond leefklimaat. Tijdens de ILW barbecue van 2019 is Van den Hout geïnspireerd geraakt om SDG’s (Sustainable Development Goals) in de bedrijfsvoering mee te nemen. “Het milieu is de ultieme stap om de cirkel rond te maken”, aldus Van den Hout. Dit heeft geleid tot het keurmerk Groengedaan, voor het hergebruiken van onderdelen en onderhoud uitvoeren op een duurzame manier.

 

Toekomstplannen

Het keurmerk draagt bij aan de toekomstplannen van Vakgarage ALR. Zo willen ze zich meer richten op elektrische auto’s, maar ook op brandstofcellen die elektriciteit opwekken en op het ombouwen van e-crafters naar bedrijfswagens die op waterstof draaien. Dit leidt er wel toe dat het werk verandert. Van onderhoud aan auto’s, naar behoud en preventie. Het zijn dus meer controlewerkzaamheden aan de ‘computers’ van de auto, want elektrische wagens hebben bijvoorbeeld geen olie. Bovendien zitten moderne auto’s tegenwoordig bomvol elektronica die moet worden uitgelezen. Zo wordt automonteur dus ook een administratief beroep.

 

Nog een paar praktische tips van de monteur voor je eigen auto:

  1. Check regelmatig de bandenspanning en vloeistoffen; olie en koelvloeistof. Anders kan de motor droog of warm lopen, dat brengt aanzienlijke schade met zich mee. Minimaal 1x per kwartaal controleren, maar elke maand zou het beste zijn.
  2. Voor je op vakantie gaat, altijd een check doen. Neem daarnaast een liter olie mee van je garage. Dat is veel goedkoper dan bij de pomp. Zet je bandenspanning iets hoger op vakantie, zeker als je auto zwaar beladen is.