Voorkom Kraken en illegale feesten in uw leegstaande panden op Lage weide

UPDATE NOVEMBER 2020: 

Er is afgelopen week weer een poging gedaan om een pand te kraken op Lage Weide.
Door oplettende personen is dit voorkomen. Dus het blijft actueel. Bel zelf ook direct 112 als iemand op heterdaad wordt betrapt!

(oorspronkelijk bericht uit september 2019)

Afgelopen week was het weer raak op de Reactorweg Lageweide. Krakers hadden een net vrijgekomen bedrijfspand gekraakt. Deze keer kon het pand na overleg met justitie door politie direct ontruimd worden, wat veelal niet meer mogelijk is.

Het zal je maar gebeuren als ondernemer: krakers in je pand. Die er ondanks het kraakverbod nog altijd wekenlang mogen bivakkeren, omdat ze wachten op een uitspraak van de rechter. Kraken is sinds 2010 verboden, maar krakers mogen een uitspraak over een eventuele ontruiming afwachten in het kraakpand. Een soort maas in de wet. Als krakers naar de rechter stappen om ontruiming aan te vechten, hoeven ze het pand nog niet uit, en dit kan helaas lang duren.

In het kader van herontwikkeling van onroerend goed komt het regelmatig voor dat er sprake is van een (soms korte) periode van leegstand voordat herontwikkeling daadwerkelijk plaatsvindt. De kans is aanwezig dat in deze tussenperiode krakers hun intrek nemen in uw leegstaande pand. Zij zullen doorgaans schermen met een beroep op het huisrecht om een ontruiming op korte termijn te voorkomen. Met als gevolg dat de herontwikkelingsplannen worden gefrustreerd. Kosten voor processen moeten gemaakt worden en inkomsten blijven uit, en vaak komt uw gebouw er gehavend uit.

Een tijdelijke oplossing voor deze problemen kan zijn leegstandsbeheer of met een minder sympathieke benaming “anti-kraak”. Dit houdt in tijdelijke bewoning door particulieren of ondernemers waardoor de voorgaande risico’s verkleind worden. Door dit te regelen via een professionele organisatie (zie KLB keurmerk Leegstand), kunnen de risico’s voor de leegstaande panden verminderd worden.
Uiteraard zijn er ook andere oplossingen, zoals elektronische beveiliging en controles etc. Heb het hier vooral zelf met andere ondernemers over. En voorkomen is beter dan genezen.

TIP: De politie kan bij op heterdaad “kraken” door de nieuwe kraakwetgeving direct ingrijpen!
Bel 112 bij heterdaad 0900-8844 bij overige vragen of neem contact op met uw wijkagent.