Tips tegen de eikenprocessierups

Voor iedereen die eikenbomen op of rond zijn terrein heeft, zijn hier een aantal ecologische maatregelen tegen de eikenprocessierups. Deze maatregelen gaan niet 100% de eikenprocessierups voorkomen, maar kunnen de plaagdruk wel verminderen.

  • Nestkasten van mezen helpen, want kool- en pimpelmezen eten de jonge rupsen. Utrecht heeft vorig jaar 120  nestkasten opgehangen op plekken met veel eiken, zie: deze link. Op 1 locatie was 45% bezet door mezen, op de ander 69%. Om mezen de winter door te helpen kun je ze eventueel bijvoeren (pinda’s, mezenbollen).
  • Bij fonQ en HEMA staat al een Zwarte els (zie hier). Daar zitten ’s winters elzenkatjes in met zaadjes die allerlei kleine vogels de winter door helpen. Die boom helpt dus goed mee. Zwarte elzen zijn beter dan bijvoeren.
  • De vogelbescherming geeft uitleg over vogelvriendelijke beplanting, op deze site.
  • Inheemse struiken trekken veel vogels aan, bijgaand de voorzet van natuurplatform Leidsche Rijn voor inheemse struiken.
  • Nadat de eikenprocessierups is verpopt komt er een nachtvlinder uit de pop. Die worden gegeten door vleermuizen. Het kan daarom helpen om vleermuiskasten op te hangen.
  • Zorg dat er geen verlichting omhoog straalt (wel de weg verlichten, niet het groen, het water of de lucht). Dat helpt ook mee om vleermuizen te laten foerageren in het gebied. Ze gebruiken bomenrijen zoals langs de Atoomweg en linten als de spoordijk om van de ene naar de andere plek te komen.