Terugblik Masterclass omgevingscommunicatie

Australische professor op Lage Weide

Op maandagmiddag 27 januari is door De BouwApp, Parkmanagement Lage Weide en POM een masterclass omgevingscommunicatie georganiseerd. Dr. Joel Fredericks uit Australië heeft ons tijdens deze interactieve bijeenkomst verteld over creatieve manieren om de omgeving te betrekken bij een project.

Community engagement

Een van deze manieren, die in Australië succesvol is gebleken (onder andere door onderzoek van Fredericks zelf), is het gebruik van pop-ups. Dit zijn tijdelijke structures zoals tenten, foodtrucks, markten, etc. in publieke ruimten. Pop-ups die specifiek gebruikt worden om de betrokkenheid en draagvlak van de omgeving te verhogen, maken vaak gebruik van interactieve technologieën (onder andere augmented reality). Er worden vragen gesteld over het project en de pop-up bevat meestal iets waar mensen op kunnen schrijven en tekenen, zodat zij op een leuke en creatieve manier feedback of hun mening kunnen geven. Dit heet community engagement.

 

Drie vragen die je jezelf moet stellen voor succesvolle omgevingscommunicatie:

  1. Design van de pop-up: Om wie gaat het, welke community wil ik bereiken?
  2. Ontwikkelen van de pop-up: Welke tools wil ik gebruiken om met deze community samen te werken?
  3. Implementatie: Waar wil je de betrokkenheid van de omgeving vasthouden?

Pop-up ontwerpen

Een absoluut hoogtepunt van de masterclass van Joel Fredericks was de opdracht om in groepjes zelf een pop-up te ontwerpen. Er moest een extreem karakter gekozen worden die diende als doelgroep voor de pop-up en een bijzondere locatie waar deze moest komen te staan. Het budget was oneindig en alles was mogelijk. Hierbij kwamen de meest bijzondere, grappige, creatieve en originele ideeën naar boven. Van een koffiehoek tegen eenzaamheid op Utrecht Centraal, tot een jacht met Jort Kelder in de Oudegracht en een restaurant dat eten kookt met restjes die mensen zelf kunnen meebrengen. Het was een succes!

Na afloop hebben we genoten van een gezellige, informele borrel, waar nog enige tijd werd nagepraat.