Slim Transport de Stad Utrecht in met cargobike

Bouwmateriaal bestellen, laten bundelen en CO2-neutraal laten bezorgen. Het plan om bouwmaterialen zo efficiënt mogelijk met een cargobike op de bouwplaats te krijgen werd gesmeed door Vastgoedonderhoudsbedrijf Wits, Bouwmaterialengroothandel Stiho, verfgroothandels Sigma en Bevela, De Fietskoerier Utrecht en cargobike-producent CycleSpark. In maart 2018 ging de pilot van start.

De afgelopen twee jaar is veel ervaring opgedaan met het vervoeren van volume en gewicht gecombineerd met efficiënte routes op fietspaden en de openbare weg. Al deze ervaringen zijn verwerkt naar een nieuw prototype cargobike welke 3 maart 2020 in gebruik is genomen.

Naast de optimalisatie van de fiets is het concept ook uitgebreid. Sinds november 2019 worden er dagelijks orders uitgeleverd. Deze zijn bovendien niet meer alleen van Wits: ook de orders van andere klanten van Sigma, Bevela en Stiho met bouw- en onderhoudsprojecten in Utrecht worden bezorgd. Het aantal bestellingen stijgt waardoor de bezorging ook efficiënter kan verlopen. Deze uitbreiding heeft in vier maanden tijd geleid tot een besparing van 400 liter Diesel (1290kg CO2). De volgende stap richting de doelstelling van de Gemeente Utrecht, namelijk emissieloze stadsdistributie in 2025,  is hiermee gezet.

De komende drie maanden zullen de deelnemende bedrijven de nieuwe data verzamelen en analyseren. Aan de hand daarvan wordt bepaald of het haalbaar is om meer leverende bedrijven aan te laten sluiten.

youtu.be/Gl5dxAzNvAU