Pas op voor ondermijning

Criminele organisaties komen(zijn) aan de bovenwereld

Steeds vaker proberen criminele organisaties naar de bovenwereld te komen. Ze maken dan gebruik van de schijnbare anonimiteit die de bedrijventerreinen, winkelgebieden en het buitengebied hen biedt. Georganiseerde criminaliteit ondermijnt het lokale gezag, verslechtert veiligheid en leefbaarheid en levert schade op voor ondernemers. De aanpak van georganiseerde criminaliteit richt zich op de cruciale ondersteunende activiteiten van ‘de bovenwereld’ aan ‘de onderwereld’.

De onderwereld maakt voor illegale activiteiten gebruik van diensten van ‘de bovenwereld’. Bijvoorbeeld voor distributie, financiële handelingen, vergunningen en huisvesting. Ook zijn criminelen vaak op zoek naar manieren om illegaal verkregen vermogen wit te wassen. Bijvoorbeeld door te investeren in vastgoed.

Ondernemers moeten attenter zijn op deze criminele ontwikkelingen. Criminelen hebben ondernemers nodig om aan hun spullen en anonimiteit te komen. Daar moet je op bedacht zijn. Het is belangrijk om het onzichtbare zichtbaar te maken. De KVO bijeenkomst op 14 november is bedoeld om ondernemers een stuk bewuster te maken en bewustwording te geven. Zodat we samen weerbaarder zijn tegen deze oprukkende vorm van criminaliteit.

Wat is ondermijning?

Ondermijnde criminaliteit infecteert de bovenwereld. Denk aan criminele samenwerkingsverbanden (bendes) die zich bezighouden met drugs, mensenhandel, zware milieucriminaliteit, afpersing en/of witwassen. Ze kopen dienstverleners in de bovenwereld om die de criminele gelden witwassen, bijvoorbeeld door het aankopen van vastgoed. Hierdoor wordt de bovenwereld geïnfecteerd met crimineel geld en criminele personen die zaken doen met bonafide bedrijven, bestuurders en politici.

Maar het kan ook kleiner: de kapper, wasserette of het autobedrijf dat overdag nooit open is. De boerenschuren die worden verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. Sommige sectoren zijn gevoeliger dan andere, zoals horeca, gokwezen, financiële sector, autobranche, notariaat, advocatuur, woningbemiddeling, grond- en afvalmakelaardij en de bouw- en transportwereld.

Meer weten? Kom naar de ondernemersbijeenkomst op 14 november, meld je aan via www.kvolageweide.nl