Fietsgebruik stimuleren

Een van de uitkomsten van ons onderzoek naar de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van Lage Weide was, dat de helft (!) van het wegverkeer bestaat uit personen die op minder dan een half uur fietsen van Lage Weide wonen. Daar kunt u als werkgever slim op inspelen. Zeker nu! 

Het was al belangrijk om uw werknemers te verleiden vaker de fiets te pakken. Voor hun gezondheid, tegen de files en tegen de parkeerdruk om jullie bedrijfspand. Maar nu, in de anderhalve meter economie, is dat belang alleen nog maar groter geworden. Want:

  • het OV is opeens geen echt serieuze optie meer (voor zover die dat al was),  
  • de nadelen van autogebruik in en om Utrecht zijn wel bekend (niet alleen de files, maar ook de uitlaatgassen en het ruimtegebruik)  
  • shuttlebusjes en andere vormen van collectief besloten vervoer bieden nu onvoldoende capaciteit en zijn minder populair door ‘smetvrees’. 

Wat kunt u concreet doen? 

Vijf tips om fietsgebruik bij jullie werknemers te stimuleren: 

  1. Beloon goed gedrag. Kijk goed naar de vergoeding voor fietskilometers. Maak de vergoeding in ieder geval gelijk, maar liever nog hoger dan voor autokilometers. Zie ook magazines.rijksoverheid.nl/ienw/ienw-specials/2018/06/met-communicatie-uw-medewerkers-inspireren In onze regio kunt u ook gebruik maken van www.ikfiets.nl/, Wouter de Valk legt graag uit hoe u daar als bedrijf ook gebruik van kunt maken. 
  2. Maak gebruik van fiscale regelingen om fietsen te stimuleren, check magazines.rijksoverheid.nl/ienw/ienw-specials/2018/06/regelingen en goedopweg.nl/nieuws/hoe-krijgt-u-uw-medewerkers-op-de-fiets-vijf-fiscale-regelingenDe download “wat kunt u als werkgever aanbieden” toont wat u als werkgever aan mogelijkheden heeft om fietsen financieel en fiscaal te ondersteunen. 
  3. Bied faciliteiten die fietsen gemakkelijk maken, zoals: overdekte fietsenstalling op het terrein met oplaadpunten, kleedkamers en douches, fietsenmaker 

Meer inspiratie staat op magazines.rijksoverheid.nl/ienw/ienw-specials/2018/06/fietsvoorzieningen 

  1. Zorg voor fietsambassadeurs.  Zoek een kleine enthousiaste club medewerkers die graag fietsen en deel hun verhalen. Dat werkt aanstekelijk!
  2. Geef de fiets een prominente plek in uw communicatie én uw mobiliteitsbeleid. Van de werving van nieuwe medewerkers tot het organiseren van personeelsuitjes. Hulp nodig? Doe de gratis mobiliteitsscan en zie welk effect fietsstimulering op uw organisatie heeft. Neem contact op met onze kennispartner Wouter de Valk van Goedopweg. Hij is bereikbaar via wouter@goedopweg.nl en 0625389661. 

Ziet u andere kansen om samen met ons de bereikbaarheid van Lage Weide op peil te houden? Of zijn jullie al aan de slag met dit soort acties? Daar zijn we heel nieuwsgierig naar. Al was het maar omdat we daarmee van de overheid ook kunnen vragen mee te investeren.  

Bel, app of mail Roeland Tameling via 06-17453490 / roelandtameling@lageweide.nl