eHerkenning nodig voor loonaangifte

Vanaf 1 februari 2020 kun je de loonaangifte voor je personeel alleen nog maar via het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk indienen. Werkgevers met een eenmanszaak kunnen inloggen met hun DigiD. Alle andere rechtsvormen hebben eHerkenning nodig. Met eHerkenning kun je veilig inloggen bij de overheid, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst.

Actueel – 31 januari 2020: Moet je voor de loonaangifte 2020 nog eHerkenning aanschaffen en deed je de laatst ingediende loonaangifte nog in het oude portaal voor ondernemers? Dan verleent de Belastingdienst je automatisch uitstel. De loonaangifte moet je dan voor 1 juli 2020 indienen en betalen. Ondernemers die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen een brief van de Belastingdienst.

Nieuw portaal voor aangiftes
De Belastingdienst werkt toe naar één portaal voor ondernemers, Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z). In de loop van dit jaar gaan steeds meer aangiftes via dit nieuwe portaal. Per 1 februari 2020 is de loonaangifte alleen nog via MBD-Z mogelijk. Vanaf 1 maart 2020 geldt dat ook voor de aangifte vennootschapsbelasting. De omzetbelasting volgt op een later moment.

Inloggen met DigiD of eHerkenning
Heb je een eenmanszaak? Dan kun je op MBD-Z inloggen met je persoonlijke DigiD. Alle andere rechtsvormen hebben hiervoor eHerkenning nodig. eHerkenning heeft verschillende niveaus van betrouwbaarheid. Om bij de Belastingdienst in te loggen, heb je ten minste niveau eH3 nodig.

Vraag je eHerkenning op tijd aan
Uiterlijk 29 februari 2020 moet je de aangifte loonheffingen over januari via MBD-Z indienen. Je hebt daarvoor een eHerkenning nodig. Houd rekening met enige levertijd en vraag je eHerkenning op tijd aan. Voor de aangifte vennootschapsbelasting over 2019 heb je nog tot 31 mei 2020 de tijd.

Zo vraag je eHerkenning aan
eHerkenning vraag je aan bij een van de erkende leveranciers. De Rijksoverheid kiest ervoor om de kosten van eHerkenning te laten betalen door de gebruikers van het systeem: de organisaties die diensten aanbieden en de ondernemers die diensten afnemen. De prijs voor eHerkenning verschilt per leverancier.

Geen eHerkenning nodig
Gebruik je professionele aangiftesoftware of besteed je de aangifte uit? Dan heb je geen eHerkenning nodig.

Meer informatie
Belastingdienst: zo werkt eHerkenning