Wits vastgoedonderhoud: “Je moet erin geloven, anders haak je af”

Bij onderhoud aan vastgoed denk je misschien niet direct aan circulariteit, innovatie en sociale ontwikkelingen. Toch is dit wat Wits Vastgoedonderhoud ook doet. Al sinds 1899 specialiseert dit bedrijf zich in het onderhouden en renoveren van bestaand vastgoed. Dit doen zij met aandacht, passie en doorzettingsvermogen.

 

Kozijnen geoogst en hergebruikte verf

Verduurzaming is een belangrijk onderdeel van de visie en werkwijze van Wits. Ze investeren dan ook veel in de circulaire economie. Zo wordt nu gewerkt aan het hergebruik van latex uit emmers met verfrestanten. Jacob van den Essenburg, directeur van Wits, geeft nog een voorbeeld: “Bij één van onze opdrachtgevers, Mitros, hebben wij ook hergebruikt kozijn- en raamhout toegepast. We hebben met Stiho hiervoor circulair hout gebruikt uit een kantoorgebouw in Hilversum. Stiho’s partner New Horizon Urban Mining, die materialen uit gebouwen oogst in plaats van sloopt, heeft uit dit gebouw de kozijnen gedemonteerd die anders als afval zouden eindigen. Van den Essenburg: “de geoogste kozijnen zijn ontdaan van glas en asbesthoudende beglazingskitten, maar er zit nog een verflaag op en bevestigingsmateriaal. Stichting Bouwloods (creëert werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) heeft het kozijnhout vrijgemaakt van verflagen en bevestigingsmaterialen. Hierdoor hebben we én circulair materiaal én 100% sociaal hout.” De gemeente Utrecht heeft voor het meten van de ‘sociale impact’ een bouwblokkenmethode opgesteld. Hiermee kan je op 13 verschillende manieren sociale impact op waarde inschatten en meetbaar maken. Van den Essenburg is hierover enthousiast: “daarvoor verdient de Gemeente een dikke pluim, want het helpt ons enorm in onze bedrijfsvoering!”.

 

Geen eendagsvliegen

Dus hoe draagt Wits bij aan een gezond stedelijk leven in Utrecht? Wits is een onderneming met een sociaal hart, met een duidelijke visie en een focus op mens en milieu. Daarnaast investeren ze niet alleen in korte, tijdelijke projecten, maar kijken ze vooral naar de voordelen op lange termijn. Want, zo zegt Van den Essenburg: “Een pilot is mooi, maar je moet het wel bestendigen. Je moet erin geloven, anders haak je af.”