Sympany maakt de textielketen circulair

Feit. Gemiddeld dragen we kleding in totaal zeven keer voor we het weggooien.

Feit. Een T-shirt is soms goedkoper dan een kop koffie.

Feit. Voor de wereldwijd groeiende vraag naar katoen is er de komende jaren bij lange na niet genoeg landbouwgrond.

 

“De textielketen is nu nog extreem vervuilend. Daar willen we verandering in brengen.” Aan het woord: Erica van Doorn, directeur van Sympany op bedrijventerrein Lage Weide. Sympany is een stichting zonder winstoogmerk die zich richt op het inzamelen, sorteren en recyclen van circa 25 miljoen kilo textiel per jaar (cijfers van 2019). In Nederland een van de twee grootste bedrijven in zijn soort. Het mooie is: de gegenereerde inkomsten worden ingezet voor een meer circulaire textiel keten en andere duurzame projecten. Hoe? Een voorbeeld uit de praktijk.

 

Sorteren en Hergebruiken

Allereerst wordt het herdraagbare textiel gesorteerd en (terug) gebracht naar de markt. Een winkelketen met vintage kleding in Litouwen, handelaren in Afrika of een schoenenmarkt in Pakistan. Want zelfs schoenen die niet meer als paar bij elkaar zijn worden nog verkocht: de klant zoekt uit het grote aanbod gewoon een rechter- en een linkerschoen van dezelfde maat die het meest op elkaar lijken.

 

Uw shirt met zweetplekken: van pulp tot nieuw garen

Het overige textiel kan niet meer worden verkocht op de mondiale kledingmarkt. Dit niet-herdraagbare textiel verdient recycling tot hoogwaardige, nieuwe producten. Zo is Sympany sinds kort mede-eigenaar van SaXcell B.V.. Het geld dat de aandeelhouders betaald hebben wordt gebruikt voor het opzetten van een proeffabriek in Enschede. Hier wordt katoen van recyclekwaliteit (denk maar aan die witte T-shirts met gaten of zweetvlekken die echt niet meer kunnen worden verkocht) vermalen tot pulp. Deze pulp is de basis voor SaXcell garen. Zeg maar cellulosevezel. En de grap is: die is van betere kwaliteit dan de originele katoenen garen!

De pilotfase duurt twee jaar. In deze fase produceert SaXcell circa 25 ton pulp per jaar. En daarna is het tijd om op te schalen naar een volledig productieniveau. Dan kan serieus worden voorzien in de behoeften van grotere kledingmerken.

 

Zonder schuldgevoel leuk voor de dag komen

Dat bedoelt Van Doorn met het circulair maken van de textielketen. Volgens haar begint duurzaamheid ermee dat je gewoon minder vaak (wegwerp) kleding koopt. En als je toch van shoppen houdt heeft ze een heel praktische tip. “Maak er net als mijn dochter een sport van om superleuke kleding te scoren in tweedehandswinkels. Je zult versteld staan. Zo kun je zonder schuldgevoel in leuke outfits voor de dag komen én je bespaart ook nog eens heel veel geld. Veel plezier!”