De twee gezichten van Van den Heerik

De meeste mensen kennen Van den Heerik als het internationaal opererend transportbedrijf dat al bestaat sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

Inmiddels gespecialiseerd in de internationale distributie van buitenmaatse, lange en schadegevoelige goederen zoals inbouwkeukens en industriële overheaddeuren. Dat je er ook terecht kunt voor kantoorruimte en flexibele opslagruimte is minder bekend, maar wel een feit. Want het familiebedrijf wordt geleid door twee broers. Met een transportpoot en een vastgoedpoot dus.

Vastgoed

Van den Heerik beschikt over diverse locaties in Nederland. De hoofdrol is weggelegd voor de panden aan de Sophialaan in Utrecht. Vooral gevuld met ondernemers uit de stad en logistieke dienstverleners. Zoals fonQ bijvoorbeeld, dat jarenlang ruimte heeft gehuurd, ieder jaar een stukje meer. Tot de groei leidde tot een eigen nieuwbouwlocatie voor fonQ. Ook op Lage Weide trouwens.

Vastgoed en duurzaamheid?

Als je het vastgoed van Van den Heerik langs de duurzaamheidslat legt, zie je óók twee kanten van het bedrijf. Enerzijds een ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit. Dus in plaats van een gebouw te slopen, kiest deze familie voor renovatie zonder poespas. What you see is what you get. Aan de andere kant worden er wel allerlei milieuvriendelijke maatregelen genomen die door andere mensen als baanbrekende innovaties worden gepresenteerd. Een klein, typisch voorbeeld hiervan zijn de lamellen voor de ramen van Sophialaan 5a. Een stoere verkoper van raamdecoratie vertelde over de aller-allernieuwste trend: gemaakt van een soort aluminiumfolie met een reflecterende spiegelzijde en een donkere absorberende zijde. Dat levert al gauw zo’n 30% energiebesparing op, zo vertelde hij: “in de zomer draai je de lichte zijde tegen de zon, zodat de airco niet aan hoeft. En in de winter absorbeer je met de donkere zijde ieder straaltje zonlicht in je kamer!”. Briljant. Alleen wist hij niet dat dit soort lamellen al meer dan tien jaar in de kantoren van Van den Heerik hangen. Tja.

 

En verder? Nou, gewoon.

  • Warmte- en koude opslag in de grond
  • Lichte dakbedekking zodat het pad ’s zomers koel blijft
  • Slimme isolatie van muren en daken
  • En 2.300 zonnepanelen.

Logisch toch?