Meld je AED aan

Je hoopt het nooit mee te maken maar per dag krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartaanval. Als je het mis ziet gaan bij iemand in jouw buurt, is een AED onmisbaar.

Bij een reanimatie na een hartstilstand zoek je zo snel mogelijk een automatische externe defibrillator (AED) in de buurt. Zo vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer en kun je ook blijvende schade voorkomen.

Weet je waar je die moet zoeken? In de Rode Kruis EHBO-app vind je een overzichtelijke kaart met alle locaties en openingstijden van de AED’s in de buurt. Handig toch?

Registratiesysteem
Veel AED’s in Nederland zijn nog niet geregistreerd bij een oproepsysteem. Dat is jammer, want zo gaat er soms kostbare tijd verloren bij een hartstilstand. Heeft u zelf een AED? Meld dan jouw AED aan en help levens redden in je eigen omgeving. Dit kun je doen via de link: https://www.hartstichting.nl/meld-je-aed-aan/aanmelden. Bij het aanmelden vul je het adres van je AED in en de tijdstippen waarop hij beschikbaar is. Zorg dat je in ieder geval de volgende gegevens bij de hand hebt (te vinden op het toestel):

  • Merk en typenummer
  • Verloopdatum van de elektroden/pads
  • Verloopdatum van de batterijen

AED kopen?
AED’s die in Europa verkocht worden hebben een CE-keurmerk. Dat betekent dat ze veilig zijn voor de bediener en voor het slachtoffer. Kies voor een AED van een groot en betrouwbaar merk. Zo ben je in de toekomst verzekerd van service bij het vervangen van onderdelen, zoals vervangende elektroden en accu’s. Kies ook voor een leverancier met voldoende kennis over AED’s. Een leverancier geeft advies en service voor en na de aanschaf, denk bijvoorbeeld aan updates van software. Kijk voor meer tips op https://www.hartstichting.nl/meld-je-aed-aan/aed-kopen.